Waarom Afrika net NIET is wat sommigen er wel willen van maken.

Eens upon a time, was er een koppel dat elk jaar op vakantie naar een ander land trok. Ze wisselden elkaar af bij het kiezen van de bestemming.

Toen de man aan de beurt was om te kiezen, stelde hij voor om op safari te gaan in Afrika. De vrouw reageerde direct met “No way! Ga jij maar alleen, ik ga niet mee!”. Ze had een lijst met vooroordelen en mythes over Afrika, zoals te ver, te warm, tropische ziektes, wilde dieren, onveiligheid, spinnen… Maar raad eens? Katja woont nu zelf in Afrika!

Het is hoog tijd om deze negatieve mythes voor eens en altijd te doorbreken.

In werkelijkheid biedt Afrika een ongelooflijke diversiteit aan ervaringen voor zowel avontuurlijke als meer relaxte reizigers. Van het bewonderen van majestueuze landschappen tot het spotten van de grootste en meest indrukwekkende dieren ter wereld, en het ontmoeten van unieke stammen met hun eigen tradities.

Laten we enkele van die (soms absurde) vooroordelen eens bekijken.

Sommigen denken bijvoorbeeld dat er in Afrika geen telefonische ontvangst of Wi-Fi is. Dit idee strekt zich uit tot de veronderstelling dat de technologie in Afrika niet aan de normen van andere continenten voldoet. Maar zelfs de beroemde Masai-stammen hebben smartphones. Hoewel er in afgelegen gebieden soms geen perfecte dekking is, is dit niet anders dan in afgelegen gebieden elders ter wereld.

Een andere hardnekkige mythe is dat men in Afrika alleen maar droge rijst eet. Dit is iets wat vaak wordt gehoord van mensen die overwegen naar Afrika te reizen. Maar Afrikaans eten is net zo divers als Europees eten. Elk land heeft zijn eigen keuken, en de meeste bezoekers vinden de verschillende gerechten heerlijk. Van BBQ tot stoofschotels, de keuze is gevarieerd en smakelijk. En op plaatsen zoals Zanzibar zijn er zelfs invloeden van over de hele wereld, met toegang tot een scala aan opwindende kruiden en smaken.

 

 

 

De eerste vraag die vaak gesteld wordt, is: is het veilig? Het is waar dat sommige plaatsen in Afrika gevaarlijk kunnen zijn voor toeristen. Maar laten we niet vergeten dat Afrika het op één na grootste continent ter wereld is, met tientallen landen. Dit is dus nauwelijks uitzonderlijk. Er zijn ook delen van andere continenten, zoals Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika of Australië, die je beter kunt vermijden.

Over het algemeen wordt Oost-Afrika beschouwd als het veiligste deel, vooral omdat het veel toeristen ontvangt en het zich niet kan veroorloven om een slechte reputatie op te bouwen op het gebied van veiligheid. U bent hier dus welkom!

Een andere veel voorkomende zorg heeft te maken met gezondheidsrisico’s. Vooral na de wereldwijde COVID-19-pandemie zijn mensen bezorgd over ziektes. Echter, Afrika, met name Tanzania, had enkele van de laagste infectiepercentages van corona ter wereld, vergeleken met het aantal inwoners.

Een ander punt dat angst kan veroorzaken, is het idee dat je op safari tussen “wilde” dieren bent. Maar laten we duidelijk zijn: Afrikaanse dieren zijn niet op zoek naar mensen als prooi. Mensen maken geen deel uit van hun natuurlijke dieet. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat sommige dieren gevaarlijk kunnen zijn als ze in een gevaarlijke situatie worden gebracht. Daarom werkt JADORE SAFARIS alleen met ervaren gidsen die u begeleiden tijdens uw reis. We investeren in lokale expertise en ondersteunen daarmee de gemeenschappen in Tanzania. Nieuwe gidsen worden eerst opgeleid voordat ze zelfstandig opereren. Dit betekent dat u soms het voordeel hebt van twee gidsen voor de prijs van één! 😊

jadore-safaris-tanzania

Veel reizigers trekken naar Tanzania en/of Kenia om getuige te zijn van “de grote trek”, misschien wel het meest bekende natuurlijke spektakel in Oost-Afrika, zo niet in heel Afrika. Deze migratie omvat meer dan twee miljoen dieren, waaronder ongeveer 1,5 miljoen gnoes, 200.000 zebra’s en 350.000 verschillende soorten antilopen, die zich verplaatsen tussen het Serengeti National Park in Tanzania en het Masai Mara Game Reserve in Kenia. Dit adembenemende schouwspel van ’s werelds grootste landmigratie is een van de meest geliefde evenementen op de safarikalender van velen. Als je de beroemde rivieroversteek wilt meemaken, moet je tussen juli en oktober de noordelijke Serengeti of Masai Mara bezoeken. Maar zelfs buiten deze periode is er genoeg te beleven. Tussen januari en maart kun je bijvoorbeeld het kalfseizoen in de zuidelijke Serengeti ervaren, waar pasgeboren gnoes, zebra’s en antilopen te zien zijn. En de dieren zijn het hele jaar door ergens te vinden. Er bestaan zelfs speciale groepen op Facebook of Whatsapp waar gidsen en toeristen elkaar informeren over de beste locaties op dat moment. Het is echter belangrijk op te merken dat je nooit alle twee miljoen dieren tegelijk zult zien, aangezien de migratie zich over een periode van twee maanden verspreidt.

Naast deze vooroordelen zijn er andere zorgen die reizigers kunnen hebben, zoals de lange reistijd (ongeveer 8 uur vanuit centraal Europa naar centraal Afrika), de warmte (de temperatuur schommelt meestal tussen 18 en 30 graden Celsius) en het idee van enge spinnen (die over het algemeen zeldzaam zijn). Een ander punt dat soms wordt genoemd, is dat solo-reizigers of gezinnen met kinderen hier misschien niet op hun plek zijn. Echter, er is weinig tot geen bewijs dat Afrika minder veilig is voor vrouwen of gezinnen met jonge kinderen dan voor mannen. Bij ons worden alle reizigers persoonlijk begeleid en er wordt voor hun veiligheid gezorgd, of het nu gaat om mannen, vrouwen, kinderen of grootouders. We staan altijd klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat uw reis een onvergetelijke ervaring wordt.

tanzania-jadore-safaris

Laten we tot slot de meest doordringende maar domste mythe eens en voor altijd uit de weg ruimen. Afrika bestaat uit 54 landen. Het is dus geen land op zich, en het is ook niet synoniem met alleen Zuid-Afrika. Een zachtere mythe is de vage aanname dat Afrikaanse landen qua taal en cultuur allemaal min of meer hetzelfde zijn, waardoor het lijkt alsof Afrika net zo goed een land zou kunnen zijn. Dit is echter onjuist, aangezien Afrika een enorme diversiteit aan talen en culturen kent, met ongeveer 1800 talen, inclusief lokale stammen, verspreid over de 54 verschillende landen.


Dus, samengevat, zult u een betere reden moeten vinden om niet naar Oost-Afrika te durven reizen … Zeg gewoon dat Katja het gezegd heeft!

giraffe-tanzania-jadore-safaris

Wil je reageren op deze post, dat kan hieronder:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We waarderen het als je dit artikel wilt delen:

Delen dit op Facebook
Delen dit op LinkdIn
Delen dit op Pinterest
Delen dit met Whatsapp
Delen dit met Email

Expeditie Updates

Meld je aan voor ‘Tochten door de Wildernis’ onze nieuwsbrief waarbij zorgvuldig geselecteerde artikelen, meeslepende verhalen en het laatste nieuws over onze inspanningen voor natuurbehoud in Afrika.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo
Raphael-Oyoo-Jadore-Safaris-Tanzania

Raphael Oyoo

Keer het of draai het, maar het is altijd de chauffeur/gids die de safari uitvoert, waar de safari mee valt of staat.

Raphael is niet zomaar iemand die zijn werk doet, maar hij ademt, net als de rest van het team JADORE SAFARIS in en uit. Al op jonge leeftijd besloot deze Keniaan dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley in Tanzania en Kenia te zien en te leren kennen.

Met zijn kennis van Frans en Italiaans werkt hij als freelancer voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden. Zijn passie en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden meteen duidelijk als u met hem op pad gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.