Hoewel hij misschien wel “the lion king” wordt genoemd, leeft een mannelijke leeuw in het wild slechts gemiddeld 10 jaar.
Een leeuw kan tot wel 50 kg vlees in één keer eten.
Zelfs als een vrouwtjes leeuwin de prooi heeft gedood, zal hij altijd zijn deel opeisen.
Ze hebben een uitstekend gehoor en zicht. ’s Nachts zien ze alleen in zwart-wit, maar overdag kunnen ze wel kleuren zien.
Met een imposant gewicht van bijna 200 kg kan een hij nog steeds indrukwekkende snelheden tot wel 50 km/u bereiken. Echter, het is zeldzaam om een actieve leeuw te zien, aangezien ze tot wel 20 uur per dag slapen of luieren.
De staart van een leeuw kan tot wel 1 meter lang worden, en deze speelt een essentiële rol bij het handhaven van balans tijdens het lopen en klimmen.
Wereldwijd zijn er nog maar ongeveer 20.000 leeuwen over, waarvan slechts 5000 mannetjes. Een halve eeuw geleden liepen er nog zo’n 500.000 van deze majestueuze dieren rond!
Helaas sterven er elke dag 5 leeuwen als gevolg van trophy-hunting.
Als er niet snel drastische maatregelen worden genomen, is het waarschijnlijk dat er binnen 15 jaar geen leeuwen meer in het wild zullen zijn.
Net zoals de hoorn van een neushoorn of het ivoor van een olifant, worden ook de botten van leeuwen in Aziatische landen verondersteld geneeskrachtige eigenschappen te hebben, wat leidt tot de jacht op deze majestueuze dieren.
Een groep leeuwen wordt in het Engels “a pride of lions” genoemd.
Na een draagtijd van 3 maanden worden er meestal 3 welpen geboren.
Er zijn enkele misverstanden over leeuwen. Bijvoorbeeld, “in the jungle, the lions sleeps 2night”: er zijn eigenlijk geen leeuwen in de jungle, en ze slapen overdag.
Ook het gezegde “in het hol van de leeuw” is misleidend. Leeuwen schuilen meestal tussen rotsen of in het hoge gras, niet in een hol.