Verken het
echte Tanzania
tot in de Kern

Veelgestelde vragen

Welkom bij onze F.A.Q.-sectie, waar nieuwsgierigheid en duidelijkheid samenkomen.

Ontdek de antwoorden op veel gestelde vragen en ga op ontdekkingsreis om de geheimen te ontrafelen van het plannen van jouw droomsafari in Tanzania. Of je nu meer wilt weten over ontmoetingen met wilde dieren, accommodatie-opties of reislogistiek. Wij bieden informatieve antwoorden om ervoor te zorgen dat je een onvergetelijk avontuur tegemoet gaat.

Tanzania en Kenia zijn het hele jaar door een uitstekende bestemmingen. Hoewel u op elk moment kunt reizen, is het droge seizoen de beste periode om op een comfortabele manier wilde dieren te bekijken. 
In Oost-Afrika loopt het droge seizoen meestal van juni tot en met half maart.
Hoe er rekening mee dat dit het hoogseizoen is,  dus vroeg boeken is essentieel en prijzen zijn in deze periode ook ongeveer 10% duurder (ook de internationale vluchten). 
 
De routes variëren soms in duur en afstand. In Tanzania en Kenia zijn de rondreizen meestal compact,  met een sterke focus aan het spotten van een grote verscheidenheid aan wilde dieren.
 
Wees gerust … elke safari is een onvergetelijke ervaring en laat je de ware geest van een omgeving beleven.  Heeft u vragen of weet u niet zeker welke tour of regio u moet kiezen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder, bij het vinden (en creëren) van de perfecte safari die bij u past.
 
Kortom, elk seizoen, of het nu droger of natter is, Samengevat: elk seizoen, of het nu iets droger of natter is, biedt aangenaam weer voor al uw activiteiten. 

Voor toegang tot Tanzania kan u ook bij aankomst een visum verkrijgen.  Dit is de goedkoopste optie, maar zorg er wel voor dat u $50 cash bij heeft voor een vlotte verwerking.  Informatie over het verkrijgen van uw visum (en andere handige tips) wordt u ruim op tijd toegestuurd.

In één woord: voortreffelijk. Bij bijna alle arrangementen zijn de maaltijden inbegrepen, en elke maaltijd is een waar genot. De lodges serveren zowel lokale specialiteiten als continentale gerechten, zodat er voor iedere smaak iets te vinden is. Vooral in Tanzania kan u genieten van zowel Franse keuken als een verscheidenheid aan heerlijke regionale specialiteiten, inclusief vegetarische opties. Zelfs in de bush is de kwaliteit van de maaltijden in de lodges en kampen uitstekend. Met vers vlees, groenten en fruit uit de omliggende landbouwgebieden.
 
Op Zanzibar, het kruideneiland, zijn de specialiteiten beïnvloed door de Arabische Swahili-keuken, met licht pittige rijstgerechten en kokosbereidingen. Dagelijks word er verse vis uit de Indische Oceaan aangebracht.
 
In veel gevallen heeft u geen vaccinaties nodig! Er zijn bijvoorbeeld geen vaccinaties vereist voor toegang tot Tanzania of Kenia. We raden u echter wel aan om altijd uw huisarts te raadplegen voordat u op reis gaat. Het is belangrijk om uw gezondheidseisen goed te beoordelen voordat u naar het buitenland vertrekt. 
Een malaria middel wordt voor de zekerheid aanbevolen. Behalve in enkele specifieke streken (waar we u dan wel zullen op wijzen), zijn er geen malariamuggen te vinden. Het is in de bepaalde streken verstandig om malariatabletten in te nemen, maar het is geen vereiste. Samengevat: neem ruim voor uw vertrek (6 weken) contact op met de huisarts om deze suggesties te bespreken. 


 
Rond of op de evenaar verwelkomt een aangename temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius de dag , waarbij de temperatuur zelden extreem varieert  gedurende het hele jaar. Zelfs overdag is het meestal comfortabel. 
Tegen de avond en in de vroege ochtend kan het echter wat frisser zijn, waardoor een trui of een lichte jas van pas kan komen. De temperatuurverschillen worden eerder bepaald door de regio dan door het seizoen. Hoger gelegen gebieden rond bijvoorbeeld Mount Kenya of Mount Meru kunnen koeler zijn, terwijl drogere bushlanden warmer zijn en kustgebieden zoals Mombasa of Zanzibar behoorlijk tropisch zijn. 

Dit betekend dat er geen duidelijke winters of zomers zijn, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. Tussen april en mei is er wel het regenseizoen. Onze ervaring hier leert ons echter dat zware regenperiodes zeldzaam zijn … vanwege de opwarming van de aarde? Meestal om de 3 dagen kan er een bui vallen, meestal ’s nachts. Naast de lagere prijzen, die ongeveer 10% goedkoper zijn, kleuren alle landschappen dan prachtig groen. 


Kortom, over het algemeen moet je verwachten dat de vroege ochtenden en avonden op safari koeler zijn dan u misschien zou verwachten in Afrika. Vooral als u tussen april en juni reist, is het zeldzaam om een dikke fleece of waterdichte jas mee te nemen, omdat het ’s ochtends vroeg of ’s nachts behoorlijk fris kan aanvoelen.

 
 
Bij JADORE SAFARIS staat begeleiding centraal om het reisplezier te vergroten. 
In Tanzania worden onze reizigers verwelkomd door een deskundige chauffeur, gids of iemand van ons team, die u bijstaat vanaf de luchthaven tot aan de eerste accommodatie. Sommige optionele excursies kunnen ook een gewapende Game Ranger, een fotograaf of een lokale bushman omvatten. Zorgvuldig geselecteerd om onze waarden uit te dragen. Ze zijn niet alleen uw metgezellen en gidsen, maar ook uw vrienden, en zorgen voor een naadloze reiservaring van hotel naar hotel. Bovendien staat uw persoonlijke contactpersoon altijd voor u klaar. Dit kan telefonisch of in persoon tijdens de safari, behalve uiteraard bij overmacht.

 

Er is geen minimale leeftijd, maar we raden aan om het tempo van u safari wat te verlagen wanneer u met kinderen reist, en te kiezen voor minder intensieve activiteiten tijdens lange dagen. Alle JADORE SAFARIS kunnen worden aangepast aan elke leeftijdsgroep.  Sommige lodges hanteren een minimumleeftijd vanaf 6 jaar vanwege de nabijheid van wilde dieren, maar dit geldt zeker niet overal. 

Neem gerust contact met ons op om te bespreken welke safari het meest geschikt is voor uw gezin.

Enkele maanden voor afreis van uw safari ontvangt u nog een digitaal document met een complete praktische gids en checklist. Het volstaat echter te zeggen dat uw kleding comfortabel en casual moet zijn. Kaki, olijfgroen, bruine en lichtbruine kleding verhoogt uw kansen om dieren in het wild te zien en biedt het extra voordeel dat als u vuil wordt, het minder zal opvallen. Aangezien er af en toe wel een was service beschikbaar zal zijn op plaatsen die we bezoeken, moet u de verleiding vermijden om te veel in en uit te pakken. Vergeet ook niet dat hoe dan ook er tijdens een safari er min of meer een bagage-limiet van toepassing is.
Samengevat: casual, comfortabele kleding wordt aangemoedigd.

In iedere grote stad zoals Arusha, Nairobi en Dar es Salaam zijn er medische voorzieningen van goede kwaliteit beschikbaar. De oprichters van JADORE SAFARIS wonen zelf in Oost-Afrika en hebben een uitgebreid netwerk van lokale contacten, waardoor ze u kunnen voorzien van de beste aanbevelingen.

Op meer afgelegen locaties in Oost-Afrika kan u vertrouwen op de diensten van de Flying Doctors, een groep zeer gekwalificeerde artsen die per vliegtuig door de bush reizen om eerste medische behandelingen en transport te bieden. Voor een zeer redelijke prijs (minder dan $20) kan u al een verzekering afsluiten, waarmee deze organisatie u direct medische hulp en luchttransport kan bieden in het zeer onwaarschijnlijke geval van nood.

 

Tijdens de safari is bijna alles inbegrepen bij JADORE SAFARIS. Zoals transfers, alle maaltijden, gratis mineraalwater, thee, koffie tot enkele frisdranken toe. In luxere lodges is er ook bier, wijn en lokale sterke dranken meer in de prijs opgenomen. 

Over het algemeen zijn de kosten waar u zelf rekening moet mee houden onder andere de internationale vlucht, reispaspoorten en visumkosten. Verder zijn er ook nog de vaccinaties en persoonlijke uitgaven zoals telefoongesprekken, extra (alcoholische?) drankjes, souvenirs en een optionele reisverzekering. 

Absoluut. Als onze gewaardeerde gasten verwelkomen we u graag persoonlijk in ons thuisland Tanzania. Of in onze buurlanden door een van onze vaste lokale medewerkers. Zodra u door de douane bent gegaan op de luchthaven van aankomst, staat een JADORE SAFARIS-medewerker klaar om u te begroeten en u snel naar het hotel te brengen.

Voor een persoonlijke service en exclusieve arrangementen, bieden wij altijd privé safari’s aan.  Elke safari is zorgvuldig ontworpen om het gevoel van onpersoonlijke grote groepen te vermijden.  

Of je nu alleen reist, met familie of vrienden, wij passen het programma aan jouw datum en wensen u de tijd van uw leven te bezorgen. In principe kan u dus zelfs ook als individuele solo reiziger bij ons terecht. 

Samengevat: welke safari u ook kiest, u bent verzekerd van een comfortabel voertuig en uitstekende zicht voor de onvergetelijke ervaringen in de bush te kunnen beleven.

Hoewel wifi niet in alle kampen beschikbaar is, is het in Tanzania en Kenia vrijwel overal beschikbaar, bijna 99% en bovendien gratis. JADORE SAFARIS bied (tegen een democratische meerprijs) ook de optie voor 24/7 WIFI aan boord van uw voertuig.

De meeste smartphones kunnen internationaal worden gebruikt, maar gasten moeten zich bewust zijn van de hoge kosten voor dataroaming tijdens het reizen. 

Hoewel moderne telefoons over het algemeen goed werken in stedelijke gebieden zoals Nairobi, Arusha of Karatu, kunnen ze mogelijk niet altijd verbinding maken in afgelegen regio’s zoals de Serengeti.

Het is opmerkelijk dat zelfs in veel afgelegen gebieden van de bush van Oost-Afrika goede ontvangst kan zijn.

Echter, de dekking kan minder consistent zijn in meer afgelegen of grensgebieden. Voor een betrouwbare service raden we aan uw serviceprovider te raadplegen over de mogelijkheden en kosten om uw telefoon in het buitenland te gebruiken.

 

Soms kan een binnenlandse vlucht enorm tijdbesparend zijn, en JADORE SAFARIS regelt deze vluchten uiteraard ook. De grootte van het vliegtuig kan variëren afhankelijk van het aantal passagiers dat vanaf een bepaalde locatie reist. 

Zelfs binnen de nationale parken kan er worden gevlogen. De piloten van deze kleine vliegtuigjes hebben vaak hun leven in de bush doorgebracht. Sommigen hebben zelfs leren vliegen voordat ze konden autorijden! Ze zijn zeer gekwalificeerd en dienen vaak als bronnen van informatie over wat er vanuit de lucht te zien is. 

 

Voor binnenlandse vluchten vanaf bijvoorbeeld Arusha of Nairobi richting de Indische Oceaan worden ‘grotere’ vliegtuigen gebruikt.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo

Vincent Kessy

Draai of keer het maar het is de driver/guide die de safari uit voert en waar de safari mee valt of staat.

Vincent is niet zomaar iemand die zijn werk doet maar hij ademt net als de rest van het team een en al JADORE SAFARIS in en uit. Het was op jonge leeftijd dat Vicent besloot dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley te zien en te leren kennen.

Hij werkte freelance voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden en deed zelfs opleiding voor jonge knapen die dit vak willen leren. Ook schoolt hij zichzelf voortdurend bij wanneer hij even niet in de bush zit. Zijn passie voor en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden onmiddellijk duidelijk wanneer u met hem op stap gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.