Sinds 2007 worden op 31 juli met ‘World Ranger Day’ de rangers herdacht die tijdens hun werk werden gedood of gewond raakten.
Het werk van een ranger is te vergelijken met dat van een boswachter in Europa. Een van de taken van zo een boswachter is het toezicht houden op en het handhaven van de regels in een natuurreservaat of een nationaal park. In Europa komt het beroep van ranger bijna niet voor, omdat er in vergelijking en verhouding met Afrika daar weinig natuurparken en natuurreservaten zijn.
De “International Ranger Federation” (IRF) werd in 1992 opgericht.
In 2007 lanceerde deze organisatie ‘World Ranger Day’ ter gelegenheid van hun 15-jarig bestaan. Deze speciale dag wordt wereldwijd gevierd met een scala aan evenementen en activiteiten. Het belangrijkste doel van ‘World Ranger Day’ is om het publiek bewust te maken van het cruciale belang van nationale parken en het behoud van biodiversiteit. Door deze dag worden mensen aangemoedigd om meer te leren over de rol van rangers en de noodzaak van natuurbescherming.
Laten we even stilstaan bij de moed en de opoffering die Rangers brengen.
World Ranger Day eert ook gewonde rangers en biedt steun aan de ‘boswachters’ die moedig hun rol aan de frontlinie vervullen. Dit is eeninitiatief dat gepromoot wordt samen met The Thin Green Line. Het is een kans om de onmisbare bijdrage van rangers aan natuurbescherming te onderstrepen.
De overeenkomst, waartoe wereldleiders en besluitvormers zich hebben verbonden, stelt dat ten minste 30 procent van de aarde effectief beschermd en beheerd moet zijn tegen 2030. Deze doelstelling, bekend als ’30 by 30′, benadrukt de noodzaak om wereldwijd biodiversiteit te behouden en te beschermen.
Doelstelling kunnen niet worden bereikt zonder voldoende middelen en training in de regio’s.
Aan de voorhoede van deze beroepsgroep staan rangers en medewerkers van beschermde gebieden, waaronder overheidsmedewerkers, inheemse volkeren, gemeenschaps- en vrijwillige bewakers, en personeel van privé-beheerde gebieden. Deze professionals vervullen een breed scala aan taken, zoals bescherming, behoud, monitoring en bezoekersdiensten. Ze zijn ook verantwoordelijk voor brandbeheer, wetshandhaving, onderwijs, gemeenschapsondersteuning en de regulering van duurzaam gebruik. Hun veelzijdige werk speelt een cruciale rol in het beschermen en beheren van natuurgebieden en biodiversiteit.