Wanneer is nu het beste moment om op safari te gaan? Nu?

We begrijpen volledig de uitdaging van het navigeren door een overvloed aan safari informatie en het maken van moeilijke keuzes!

Niemand wil een unieke kans missen om te ervaren wat hen het meest interesseert.

Oost-Afrika staat niet voor niets bekend als een van de meest geliefde bestemmingen op het hele continent.

Met de hoogste berg van Afrika, prachtige witte zandstranden, onvergetelijke chimpansee-trekkingen, en de kans om tijdens een safari de Big Five te zien, zijn er talloze unieke ervaringen beschikbaar. Maar wanneer is nu eigenlijk het beste moment om te gaan en te ontdekken wat je het liefste zou willen zien?

Laten we je daarbij helpen door de maanden door te nemen en te bekijken hoe een jaar in Tanzania eruitziet…

giraffe-arusha-national-park-jadore-safaris-tanzania

In januari verzamelt een indrukwekkend aantal wildebeesten zich in het Ndutu-gebied van Zuidelijk Serengeti, waar elke dag tot wel 8.000 kalveren worden geboren. De mannetjes beschermen de kudde tegen aaseters door de vrouwtjes te omcirkelen. Het is momenteel heet en droog in heel Tanzania, perfect voor een safari, te wandelen of te genieten van de zon op de witte zandstranden rond Dar es Salaam of Zanzibar. Voor liefhebbers van snorkelen en duiken is dit tevens het seizoen om walvishaaien te spotten bij Mafia Island, ten zuiden van Zanzibar. Eerlijk gezegd is dit onze favoriete periode. Dit is ook een uitstekende tijd om de Kilimanjaro te beklimmen, met warmte aan de voet van de berg en comfortabele nachten op de top.

Als je besluit om in februari naar het strand te gaan, mis dan het muziekfestival Sauti za Busara op Zanzibar niet, waar je kunt genieten van Tanzaniaanse pop en hiphop. Of als je iets avontuurlijkers zoekt, kun je deelnemen aan de Kilimanjaro Marathon in en rond Moshi.

De hitte houdt aan in februari, met af en toe een verkoelende bui die het landschap groener maakt en nieuw gras doet groeien, wat vooral belangrijk is voor de dieren in Zuidelijke Serengeti tijdens het kalverseizoen. Dit seizoen trekt nog steeds veel roofdieren aan.

In maart blijven de gnoes in het zuiden van de Serengeti. Het kalven gaat de hele maand door, wat een belangrijke tijd is voor jonge dieren om te eten, te groeien en zich klaar te maken voor de trek.

De regelmatige regenbuien in deze maanden zorgen voor een weelderig groen landschap en modderige wegen. Dit is het laagseizoen, wat betekent dat je nu kunt profiteren van aanzienlijke kortingen bij sommige lodges en kampen, tot wel 15%.

serengeti-tanzania-jadore-safaris

In mei kun je nog steeds wat regen verwachten, vooral richting het Oosten en Zanzibar. Dit “groene seizoen” is echter veel rustiger om op safari te gaan. Ondanks de kans op neerslag is het een uitstekende tijd om veel vogels te spotten, aangezien sommige migrerende vogels nog steeds aanwezig zijn.

In juni is het regenseizoen officieel voorbij. De lucht is nu koeler en frisser, en het land begint langzaam op te drogen.

De trek van de wildebeesten zet zich voort naar het noorden door de Serengeti, op zoek naar voedsel en water. Gedurende deze periode zie je steeds meer safari-jeeps in het park verschijnen. De meeste kampen en lodges raken vol, en vanaf nu kun je ook hogere prijzen verwachten vanwege de toenemende vraag.

In juli is het droge seizoen officieel begonnen. Het weer is koel en droog, met de zon die uitbundig schijnt. Grote aantallen gnoes, antilopen en zebra’s verzamelen zich rond de slinkende waterbronnen, waardoor het gemakkelijk is om ze op één plek te spotten. Sommige kuddes wildebeesten trekken naar het noorden richting de Maasai Mara in Kenia.  Terwijl andere in Tanzania blijven en heen en weer bewegen. In het Tarangire National Park, ten zuidoosten van Lake Manyara, is nog steeds water te vinden, waardoor het een van de laatste plekken is waar dieren zich kunnen hydrateren.

zebra-tarangire-tanzania-jadore-safaris

In augustus zijn de kustwateren erg helder, perfect voor snorkelen en duiken aan de oostkust en nabijgelegen eilanden. Dit is het piekseizoen van Zanzibar, dus de prijzen zijn iets hoger. Het is ook ideaal om flamingo’s te spotten bij Lake Natron, waar ze in grote zwermen arriveren voor voedsel en onderdak. Het droge weer blijft de norm, waardoor de gnoes naar het noorden en over de uitdagende Mara-rivier naar Kenia trekken. 

De overtochten van de Mara-rivier gaan door in september, een uitgelezen kans om “the greatest show on earth” te zien. Grote aantallen gnoes, antilopen en zebra’s verzamelen zich langs de oevers, omringd door roofdieren. 

Oktober markeert het einde van het toeristische hoogseizoen in Tanzania, maar het blijft ideaal voor trektochten en wildsafari’s zonder de zomerdrukte. De Great Wildebeest Migration blijft een hoogtepunt, met bijna twee miljoen dieren op zoek naar voedsel en water. 

November brengt een kort regenseizoen naar Tanzania, gunstig voor vogels die uit het noorden komen voor groen en water. 

December is een favoriete vakantiemaand vanwege het droge weer, perfect voor het spotten van gnoes in de zuidelijke Serengeti tijdens het afkalfseizoen dat er zit aan te komen.

Ontdek wat u echt wilt ervaren tijdens uw safari of activiteit.

Ff het nu om dieren, landschappen of unieke momenten gaat. Het weer, de Great Migration, beschikbaarheid van waterbronnen en graslanden spelen allemaal een cruciale rol. Deze interactie transformeert het landschap en beïnvloedt uw sightseeing-ervaring en safarireizen op meerdere manieren.

Dit overzicht schetst wat u kunt verwachten qua weer en wilde dieren in Tanzania gedurende de verschillende maanden en seizoenen. Hoewel het toeristische hoogseizoen traditioneel van juli tot oktober is, hangt de beste reistijd af van uw specifieke interesses. Wij vinden de jaarwisseling bijzonder speciaal, vooral met de migratie in het Oosten en Zuiden van de Serengeti, waar veel jonge dieren te zien zijn. Oost-Afrika is tropisch maar kent sterke klimaatvariaties per regio en hoogte.

wild-dogs-tanzania-jadore-safaris-mkomazi

Wil je reageren op deze post, dat kan hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We waarderen het als je dit artikel wilt delen:

Delen dit op Facebook
Delen dit op LinkdIn
Delen dit op Pinterest
Delen dit met Whatsapp
Delen dit met Email

Expeditie Updates

Meld je aan voor ‘Tochten door de Wildernis’ onze nieuwsbrief waarbij zorgvuldig geselecteerde artikelen, meeslepende verhalen en het laatste nieuws over onze inspanningen voor natuurbehoud in Afrika.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo

Vincent Kessy

Draai of keer het maar het is de driver/guide die de safari uit voert en waar de safari mee valt of staat.

Vincent is niet zomaar iemand die zijn werk doet maar hij ademt net als de rest van het team een en al JADORE SAFARIS in en uit. Het was op jonge leeftijd dat Vicent besloot dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley te zien en te leren kennen.

Hij werkte freelance voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden en deed zelfs opleiding voor jonge knapen die dit vak willen leren. Ook schoolt hij zichzelf voortdurend bij wanneer hij even niet in de bush zit. Zijn passie voor en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden onmiddellijk duidelijk wanneer u met hem op stap gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.