Waarom op safari gaan niet goedkoop is.

Elke safari ervaring in Oost-Afrika is wel altijd de prijs waard.

Misschien betaal je tijdens een safari in Tanzania iets meer, maar de exclusiviteit en authentieke ervaring maken het zeker de moeite waard. Maar waarom is het eigenlijk zo duur? Laten we dat eens onderzoeken…

De parktarieven in Afrika zijn hoog en altijd hoger voor niet-Afrikaanse inwoners.

De prijs wordt vastgesteld door de overheid van het betreffende land. Bijvoorbeeld, in Serengeti (Tanzania), betalen volwassen toeristen dagelijks $83 (77 euro) voor 24 uur, terwijl expats $42 betalen en inwoners van Oost-Afrika slechts 10000 TZS betalen (ongeveer $4,37).

Bovendien kunnen er in parken concessievergoedingen zijn die kunnen oplopen tot $83 per persoon per dag voor toeristen.

Hoewel de parktarieven hoog zijn, worden ze gebruikt ter bescherming van de natuur.

Als je meer wilt weten over parktarieven, kun je altijd bij ons terecht of zelf de website raadplegen voor de TANAPA-tarieven van 2024.

Kampen en lodges  worden altijd geboekt op basis van volpension.

diner

 

Je hebt meestal geen toegang tot restaurants buiten het kamp of de lodge. Bovendien bevind je je meestal in “the middle of nowhere”. Aangezien er geen andere keuze is, moet je echt volpension gaan.

Het voordeel hiervan is dat je je nooit zorgen hoeft te maken over eten. Het gastenverblijf is altijd op de hoogte van je komst en JADORE SAFARIS houdt bij de boeking rekening met dieetbeperkingen of speciale wensen.

Vergunningen voor het bouwen van lodges en het kunnen (of mogen) safari rijden in de nationale parken  zijn duur.

Dit wordt dus ook in uw (en bijgevolg onze) prijs doorberekend en verrekend.

lake-natron-camp-tanzania-jadore-safaris

Het ene land of beroemde park is al wat exclusiever dan het andere …

zebra-serengeti-tanzania-jadore-safaris

 

De parken van Tanzania worden gewaardeerd vanwege hun exclusiviteit en de authenticiteit van het wild. Daarom blijft het aantal bezoekers, voertuigen en lodges in bepaalde parken beperkt, ondanks hun enorme omvang.

Er is geen wildgroei aan gastenverblijven, wat weer bijdraagt aan de hogere kosten.

Vluchten naar Afrika uit Westerse landen zijn duurder dan b.v. een city-trip naar Barcelona.

Hoewel ruim aanwezig in de meeste grote steden wereldwijd, blijven ze toch schaars.

Sinds COVID-19 zijn alle prijzen historisch hoog. Het is nu essentieel om je ticket zo vroeg mogelijk te boeken.

In Oost-Afrika worden lokale vluchten uitgevoerd met relatief kleine vliegtuigen, variërend van 12 tot maximaal 160 passagiers.

airstrip-domestic-flight-serengeti-tanzania

De infrastructuur van Afrika is nog niet altijd zo geavanceerd.

tanzania

In vergelijking met andere toeristische bestemmingen zoals de VS, Europa en zelfs enkele Noord- of Zuid-Afrikaanse landen, beschikt Oost-Afrika niet over een uitgebreide infrastructuur, zoals snelwegen, spoorlijnen en talrijke luchthavens.

Het meeste transport tijdens een safari vindt dus over de weg plaats. Er zijn al wel veel nieuwe wegen van stad naar stad, maar in de parken blijft alles authentiek en onverhard. Anders dan in sommige bekende parken (zonder namen te noemen) waar men netjes asfalt door het park legt om het comfort van toeristen te verhogen. Taferelen zoals leeuwen die bij regenval op de loer liggen, wachtend tot een giraffe uitglijdt, kunnen dan ook niet meer als ‘natuurlijk’ worden beschouwd.

Omdat dergelijke (slechtere) wegen zwaarder zijn voor mens en machine, zijn de kosten voor onderhoud (of het repareren van lekke banden) ook hoger in dit deel van Afrika.

Maar is het dan zijn geld waard? JA!

Kenia, Oeganda en Tanzania vormden het decor voor klassieke films als The Lion King, Out of Africa en Tarzan.

Deze regio herbergt meer dan 200 etnische groepen die vreedzaam naast (of eerder onder) elkaar leven.

Afrika’s grootste meren, waaronder het Tanganyikameer (beroemd om zijn unieke vissoorten), het Victoriameer (zo groot als b.v. België), en kleinere meren zoals Nakuru, Naivasha, Natron en Manyara, waar in de winter duizenden grote vogels overwinteren, zijn altijd een spectaculair gezicht.

De thuisbasis van hoogste berg van Afrika kan je hier bekijken (of beklimmen).

’s Werelds hoogste vrijstaande berg: de Kilimanjaro (het “dak van Afrika”) staat samen met de 2de hoogste berg (mount Meru) in Moshi/Arusha. Deze kan je trouwens in het Zuid-Oosten van Kenia ook bewonderen. 

Het is bekend dat je hier de grootste dierenpopulatie ter wereld per vierkante meter vind. De Ngorongoro-krater heeft de dichtste wildlife bevolking.  Tanzania is de thuisbasis van de iconische Great Wildebeest Migration, 1 van de 7 natuurwonderen en wordt beschouwd als ’the greatest show on earth” tussen Serengeti en Masai Mara.

Oost-Afrika heeft ook meer dan 20% van Afrika’s zoogdierpopulatie … dus dit is je kans om op safari de machtige Afrikaanse olifanten en leeuwen, samen met de andere leden van de big 5 recht voor je ogen te aanschouwen.

Kortom: nog uniekere ervaringen, in tegenstelling tot andere landen in de wereld.

De perfect uitgestippelde JADORE SAFARI dwars door diverse landschappen vormen enkele van de meest verheerlijkende verzichten ter wereld. De adembenemende natuur is ongeëvenaard en zo voortreffelijk … vandaar iets dat je nergens anders zal vinden.

Of je nu de iconische parken zoals de Serengeti bezoekt, de prachtige witte zandstranden in Zanzibar verkent of de best bewaarde geheimen buiten de gebaande paden ontdekt of een rondreis maakt door het klassieke Noorden, “ons” Tanzania zal je zeker net als Kenia, Oeganda of Malawi verbazen.

Een once-in-a-lifetime ervaring om zulke iconische bezienswaardigheden te zien.

Maar de prijs.??? Ja, laten we eerlijk zijn: safari’s in Oost-Afrika (en vooral in Tanzania) zijn over het algemeen prijzig in vergelijking met andere ‘gewone’ vakantiebestemmingen.

De vraag is gesteld en hopelijk kreeg u in deze blog een beter inzicht waarom op safari gaan niet goedkoop is.

 
elepants-tsavo-kenya-jadore-safaris

Wil je reageren op deze post, dat kan hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We waarderen het als je dit artikel wilt delen:

Delen dit op Facebook
Delen dit op LinkdIn
Delen dit op Pinterest
Delen dit met Whatsapp
Delen dit met Email

Expeditie Updates

Meld je aan voor ‘Tochten door de Wildernis’ onze nieuwsbrief waarbij zorgvuldig geselecteerde artikelen, meeslepende verhalen en het laatste nieuws over onze inspanningen voor natuurbehoud in Afrika.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo

Vincent Kessy

Draai of keer het maar het is de driver/guide die de safari uit voert en waar de safari mee valt of staat.

Vincent is niet zomaar iemand die zijn werk doet maar hij ademt net als de rest van het team een en al JADORE SAFARIS in en uit. Het was op jonge leeftijd dat Vicent besloot dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley te zien en te leren kennen.

Hij werkte freelance voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden en deed zelfs opleiding voor jonge knapen die dit vak willen leren. Ook schoolt hij zichzelf voortdurend bij wanneer hij even niet in de bush zit. Zijn passie voor en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden onmiddellijk duidelijk wanneer u met hem op stap gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.