The greatest show on earth.

Ontdek de Overweldigende Aantallen Gnoes, Zebra’s en Gazelles, inclusief Thomson’s Gazelle, Eland en Impala’s!

Jaarlijks volgt een voorspelbaar patroon van beweging door het uitgestrekte Serengeti-gebied. Dit is de migratie van dieren die voortdurend op zoek gaan, naar fris gras en betere waterbronnen.

In november beginnen de druppels van het korte regenseizoen te vallen.

zebra-serengeti-tanzania-jadore-safaris

 

In december bereiken de grote kuddes gnoes de korte grasvlaktes van de Serengeti. Deze uitgestrekte vlaktes zijn bezaaid met gnoes en zebra’s, zich tegoed doend aan het verse, voedzame gras. Ze blijven hier tot maart, wanneer de meeste gnoeskalveren ter wereld komen, vaak in een korte periode rond februari (soms tot wel 1000 per uur, wat neerkomt op een half miljoen jonge dieren). Deze locatie is strategisch gekozen vanwege de overvloed aan mineralen in het gras, essentieel voor de gezondheid en kracht van de jonge kalveren, een geschenk van Moeder Natuur zelf.

zebra-topi-serengeti-tanzania-jadore-safaris

 

Rond mei begint de migratie nu echt aan hun grote trek naar het noorden.

Nadat de gnoes door het westelijke deel van de Serengeti zijn getrokken, zetten ze koers richting Kenia. Een deel van de migratie trekt pal ten noorden van Seronera, terwijl de meerderheid gewoonlijk westwaarts blijft bewegen. Tegen juni bereiken de gnoes vaak de zuidelijke oevers van de Grumeti-rivier. Deze rivier heeft enkele kanalen die de migratie naar het noorden vertragen of blokkeren.

great-migration-serengeti-tanzania-jadore-safaris

 

In juli en augustus zet de migratie zich noordwaarts voort en verspreidt zich vaak over een breed front. Sommige gnoes trekken door het Grumeti-reservaat, terwijl anderen hun weg naar het noorden vinden door het hart van het Serengeti National Park. In september verspreidt de kudde zich over de noordelijke Serengeti, waar de Mara-rivier een belangrijke hindernis vormt voor de migratie. Het is zeldzaam maar niet ongebruikelijk om verwarde kuddes binnen één dag deze rivier naar het noorden te zien oversteken, om enkele dagen later weer zuidwaarts te trekken.

Oktober markeert een periode van meer gecoördineerde bewegingen, waarbij de gnoekuddes gezamenlijk naar het zuiden trekken. Ze doorkruisen het westelijke Lobo-gebied van het Serengeti National Park en keren terug naar de weelderige groene grasvlaktes die de regen volgt in de zuidelijke Serengeti tegen november.

big-migration-serengeti-tanzania-jadore-safaris

En dan begint de hele Serengeti Wildebeest-migratie opnieuw …

In de inleiding hebben we al benadrukt dat de migratie een ‘redelijk’ voorspelbaar patroon volgt, maar elk jaar brengt zijn eigen verrassingen met zich mee.

Het verloop van de migratie is sterk afhankelijk van het klimaat. In 2020 was de oversteek van de Mara-rivier bijvoorbeeld nog in volle gang in november. Maar dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, begonnen de eerste dieren zich al halverwege juni te vertonen.

Bij JADORE SAFARIS houden we voortdurend de vinger aan de pols, mede dankzij updates in onze privé Facebook-groepen. We weten altijd waar deze indrukwekkende migratie zich bevindt.

Het is echter essentieel dat u bij het plannen van uw reis meerdere dagen in de Serengeti reserveert, aangezien dit een enorm uitgestrekt gebied is.

Wil je reageren op deze post, dat kan hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We waarderen het als je dit artikel wilt delen:

Delen dit op Facebook
Delen dit op LinkdIn
Delen dit op Pinterest
Delen dit met Whatsapp
Delen dit met Email

Expeditie Updates

Meld je aan voor ‘Tochten door de Wildernis’ onze nieuwsbrief waarbij zorgvuldig geselecteerde artikelen, meeslepende verhalen en het laatste nieuws over onze inspanningen voor natuurbehoud in Afrika.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo

Vincent Kessy

Draai of keer het maar het is de driver/guide die de safari uit voert en waar de safari mee valt of staat.

Vincent is niet zomaar iemand die zijn werk doet maar hij ademt net als de rest van het team een en al JADORE SAFARIS in en uit. Het was op jonge leeftijd dat Vicent besloot dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley te zien en te leren kennen.

Hij werkte freelance voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden en deed zelfs opleiding voor jonge knapen die dit vak willen leren. Ook schoolt hij zichzelf voortdurend bij wanneer hij even niet in de bush zit. Zijn passie voor en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden onmiddellijk duidelijk wanneer u met hem op stap gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.