Ook de olifanten dreigen uit te sterven.

Op 25 maart 2021 bracht de International Union for Conservation of Nature (IUCN) alarmerend nieuws naar buiten: de Afrikaanse olifanten worden nu ook geclassificeerd als ernstig bedreigd, wat betekent dat ze op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan. Zowel de kleine bosolifant als zijn nauwe verwant, de savanneolifant, worden geconfronteerd met een dreigende uitsterving, zij het in verschillende mate.

De bezorgdheid die naar voren komt, weerklinkt als een herhaling van de alarmerende geluiden van natuurbehoudsdeskundigen die al tientallen jaren waarschuwen voor stroperij en de vernietiging van leefgebieden. Hoewel er de laatste tijd enige verbetering te zien is in Oost-Afrika, groeit het probleem in heel Afrika gestaag.

COVID-19 speelde hierin een significante rol. Het streng aanpakken en bestraffen van stropers is een krachtig signaal dat de Tanzaniaanse autoriteiten serieus werk maken van het uitroeien van stroperij in het land. Echter, sinds het afgelopen jaar het toerisme in deze natuurgebieden nagenoeg stil is komen te liggen, kunnen stropers ongestoord te werk gaan vanwege de verminderde aanwezigheid van bezoekers.

De crisis in de toeristische sector dwingt vele betrokken partijen, wanneer er iets gebeurt, soms een oogje dicht te knijpen… Voorheen werden verhoogde controles en strengere straffen beschouwd als belangrijke mijlpalen in regionale samenwerking voor natuurbehoudsorganisaties die zich inzetten voor vervolgingen op het gebied van illegale handel in wilde dieren, ivoor van olifanten en planten en voor het aanpakken van corruptie. Echter, recentelijk blijkt het handhaven van deze wetgeving zeer uitdagend.

In Tanzania vallen misdaden met betrekking tot de handel in ivoor niet alleen onder de natuurbeschermingswetgeving, maar worden ze ook behandeld als ‘economische misdrijven’, als gevolg van aanpassingen in de economische en georganiseerde misdaad- en controlewetten van het land.

Volgens de wet kunnen dergelijke misdrijven bestraft worden met een gevangenisstraf van 20 tot 30 jaar. Maar met te weinig controles en zolang ook andere landen aanzienlijk mildere straffen hanteren, verleggen stropers hun werkterrein.

elephants-tarangire-tanzania-jadore-safaris

 

Overal waar je kijkt, zie je dat de populaties Afrikaanse olifanten en hun leefgebieden in alle Afrikaanse landen krimpen.

Volgens de recentste evaluaties van de IUCN is het aantal (kleinere) bosolifanten in de afgelopen drie decennia met meer dan 80 procent afgenomen. Ook het aantal savanneolifanten zou in dezelfde periode met minstens 50 procent zijn verminderd.

De belangrijkste redenen voor deze achteruitgang zijn de voortdurende stroperij en de constante invasie van wildernisgebieden door menselijke activiteiten.

ivoor-olifant-lake-manyara-tanzania-jadore-safaris

 

Het kopen van ivoor en de daaruit voortvloeiende slachting van duizenden olifanten drijft deze kwetsbare dieren richting uitsterving. Daarnaast beperken verstoringen van hun migratieroutes en het in beslag nemen van hun leefgebieden door boeren, kolonisten, wegenbouwers en veehouders de overlevingskansen van olifanten steeds verder.

De olifantenpopulatie zou vandaag zijn gesmolten tot ongeveer 415.000 dieren.

elephant-tanzania-jadore-safaris

 

Hoewel het misschien niet direct alarmerend klinkt, is het schrikbarend om te beseffen dat er naar schatting in 1970 nog meer dan 2 miljoen Afrikaanse olifanten waren. In slechts 10 jaar tijd is de totale Afrikaanse populatie met maar liefst 60% afgenomen vanwege de illegale handel in ivoor. Elk uur verdwijnen er 5 olifanten in Afrika en op dit tempo zullen er binnen 10 jaar geen Afrikaanse olifanten meer in het wild zijn.

Een enkele slagtand wordt al verkocht voor slechts 6000 euro. Op de zwarte markt, voornamelijk in China en andere Aziatische landen, is de prijs per kilogram ivoor zelfs hoger dan die van goud.

Daarom is het van groot belang dat toeristen wereldwijd bewust kiezen voor een safari in Afrika. Op deze manier kunnen ze op verschillende manieren bijdragen aan het behoud van mens en natuur.

Op die manier kunnen we deze prachtige Afrikaanse olifanten niet alleen zien in dierentuinen. Daar waar ze vaak achter tralies en in veel te kleine ruimtes leven, of in circussen.

elephant-serengeti-tanzania-jadore-safaris

Wil je reageren op deze post, dat kan hieronder:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We waarderen het als je dit artikel wilt delen:

Delen dit op Facebook
Delen dit op LinkdIn
Delen dit op Pinterest
Delen dit met Whatsapp
Delen dit met Email

Expeditie Updates

Meld je aan voor ‘Tochten door de Wildernis’ onze nieuwsbrief waarbij zorgvuldig geselecteerde artikelen, meeslepende verhalen en het laatste nieuws over onze inspanningen voor natuurbehoud in Afrika.

jadore-safaris-tanzania-logo

Paul Shayo

Omdat onze chauffeurs ook uw gidsen zijn, noemen we ze “driverguides”.

Dit is uw driverguide voor het Zuiden van Tanzania: Paul.

Hij is vriendelijk, ervaren en volledig voorbereid om u een onvergetelijke en uitstekende Safari te bezorgen in de streek waar hij zelf is geboren en getogen. U bent dus in handen van deskundige professional. Paul reist ook regelmatig door gans Tanzania om zijn kennis over alle parken bij te werken en op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen, of the beaten track.

jadore-safaris-tanzania-logo

Bastiaan Witvliet

Bastiaan Witvliet, geboren en getogen in Zambia en Tanzania, keerde in 2016 definitief terug naar Afrika na zijn studie en een carrière in Nederland. Zijn jeugd in de Afrikaanse bush heeft hem een diepe liefde voor het safari-leven bijgebracht, en hij brengt nog altijd veel tijd door in de wildernis, naast zijn werk voor Jadore Safari is hij active in natuurbescherming.

Als gediplomeerd privé-safarigids deelt Bastiaan zijn passie voor de natuur met anderen, terwijl hij ook een rol vervult in de zakelijke kant van Jadore Safaris sinds hij in 2023 als aandeelhouder is toegetreden. Met zijn expertise draagt hij bij aan het succes en de groei van het bedrijf, en zet hij zich in voor duurzaamheid en behoud van de prachtige Afrikaanse wildernis.

jadore-safaris-tanzania-logo

Patrick Kweka

Een jong natuurtalent die gekozen heeft om zich in dienst te stellen van het toerisme in Tanzania.

Patrick schept veel plezier in de mogelijkheid om in contact te komen met mensen van verschillende culturen en landen. Het is zijn zorg om eerst te begrijpen waar de bezoeker in geïnteresseerd zijn, zodat hij hun de best mogelijke ervaring kan bieden. 

Op een reis met Patrick en JADORE SAFARIS is er een glimlach, veel kennis, passie en een streven om de best mogelijke, maar nog steeds veilige ervaringen mogelijk te maken.

jadore-safaris-tanzania-logo
Raphael-Oyoo-Jadore-Safaris-Tanzania

Raphael Oyoo

Keer het of draai het, maar het is altijd de chauffeur/gids die de safari uitvoert, waar de safari mee valt of staat.

Raphael is niet zomaar iemand die zijn werk doet, maar hij ademt, net als de rest van het team JADORE SAFARIS in en uit. Al op jonge leeftijd besloot deze Keniaan dat hij betrokken wilde raken bij het begeleiden van bezoekers om dit geweldige noordelijke circuit van The Rift Valley in Tanzania en Kenia te zien en te leren kennen.

Met zijn kennis van Frans en Italiaans werkt hij als freelancer voor verschillende bedrijven die uitstekende diensten leverden. Zijn passie en kennis van alle aspecten van de natuur, het landschap en de cultuur van de regio worden meteen duidelijk als u met hem op pad gaat.

jadore-safaris-tanzania-logo

Katja de Feu

Katja, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Een Afrikaanse safari is altijd wel een avontuur. Maar om aan je avontuur te beginnen, betekent dat je al tijdens de planningsfase met iemand die in contact moet zien te komen die onafhankelijk en eerlijk advies geeft.

Het komt zelden voor dat iemand teleurgesteld naar huis terugkeert over zijn safari, maar hij of zij is zich er misschien niet van bewust wat hij niet heeft gezien en hoeveel beter het had kunnen zijn.

Katja wil ervoor zorgen dat haar klanten op de hoogte zijn van alle opties voor hun Afrikaanse avontuur …  ongeacht hoe zij dat avontuur definiëren. JADORE SAFARIS klanten worden haar goede vrienden, van wie velen terugkeren naar Tanzania of Kenia om weer met ons te reizen.

Naast de persoonlijke ontvangst is het ook Katja die achter de schermen als financieel directeur er voor zorgt dat alles eens u hier bent ook vlot kan verlopen.

jadore-safaris-tanzania-logo

Koen de Meyer

Koen, medeoprichter van JADORE SAFARIS, heeft met meer dan 5 jaar ervaring in het organiseren van safari’s in Oost-Afrika een passie voor toerisme ontwikkeld. Samen met lokale partners is het bedrijf gegroeid tot een uniek initiatief, gericht op exclusieve privé safari’s, ver weg van massatoerisme.

Koen’s missie gaat verder dan woorden; hij en zijn team streven naar duurzaam toerisme en nodigen reizigers uit om de schoonheid van Afrika te ontdekken met een persoonlijke touch, wetende dat elke reis een positieve impact heeft op lokale gemeenschappen en natuur.

Bij Jadore Safaris wordt elke ontdekkingsreis met plezier en liefde voor Oost-Afrika samengesteld, belovend onvergetelijke ervaringen voor het leven.